Angst

Angst.

Angst is een aangeprate zaak.

Vaak begint het al heel vroeg. Je vader, je moeder hebben angst voor dit of voor dat. Misschien voor onweer, of voor “ struikrovers”, muizen, spinnen en nog zo veel. Als heel klein kind begrijp je dat mogelijk nog niet, maar je voelt wel heel veel. Een spreekbeurt op school. “Ben je niet zenuwachtig?” Zenuwachtig? Wat is dat dan? Moet dat? Het wordt aangepraat.

Je hoeft nergens bang voor te zijn. Waarom zou je. Waarom zou je? Helpt het je? Soms ben je wel op je hoede, maar dat is heel wat anders dan bang zijn. Je steekt je kop niet in het zand, je overdenkt de mogelijkheden, maar bang? Neen. Je vertrouwt op je gevoel en je gezonde verstand.

Als je alle angsten krijgt, die mensen, regeringen, de media etc. je proberen aan te praten, heb je geen leven meer. Sterf je duizend doden, nog voor je 100 jaar later werkelijk gestorven bent. Is het je wel eens opgevallen, als je bijvoorbeeld de televisie aan zet, wat de onderwerpen te vaak zijn. Ziekte, dood en verderf. Je kunt er aan alle kanten mee vergiftigd worden. Is het misschien indirect ook een manier om de mensheid klein te houden?

Ik ga ervan uit, dat ik niet ziek word, of dat ik, of mijn geliefden een auto-ongeluk krijgen, aan de drugs raken, ontvoerd worden, in een vliegtuig zitten, wat mogelijk neerstort, in de ban komen van valse mensen, verkeerde organisaties etc. etc. Ik ga er vanuit dat het niet zal gebeuren. Het verbaast me vaak, dat godsdienstige mensen angst hebben. Waar is dan hun vertrouwen ?

Natuurlijk houd ik wel rekening met. Wat zou ik doen, als er dit of dat gebeurde. Dat is dan gewoon het gezonde verstand, dat eventueel snel moet kunnen reageren. Maar angst? Zeker niet. Ik zit nooit met onnodige angst.

Gedachten zijn krachten. Dus is het niet verkeerd juist heel positief te denken. Het leeft een stuk plezieriger en bovendien werk je mee aan een betere wereld. Denk niet dat jij daar niets aan kunt veranderen in je eentje. Hoe meer druppels positiviteit, des te groter die oceaan zal zijn.

Waar angst zit, kan geen bewustzijn zijn.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.